Реставрацията на археологическия комплекс Източна порта на Филипопол  започна от

...
Реставрацията на археологическия комплекс Източна порта на Филипопол  започна от
Коментари Харесай

Реставрират Източна порта на Филипопол след 15 годишни усили...

Реставрацията на археологическия комплекс " Източна врата на Филипопол "   стартира от през днешния ден, откакто през вчерашния ден беше даден старт на възобновяване на античните реликви на Небет тепе. Двете антични перли се връщат към живот по план „ По крепостните стени на Филипопол ”, който се извършва с безвъзмездното финансиране в размер на 6 009 151 лв. по оперативна стратегия „ Региони в напредък ”. Община Пловдив взе участие с 2 млн. лв. капиталов заем. По плана ще бъдат благоустроени и методите към разкопките на Небет тепе. 



Стартът на реставрацията на Източната врата, която се намира в подножието на Стария град, беше даден от зам.-кмета на Община Пловдив Пламен Райчев и кмета на регион „ Централен ” Георги Стаменов. „ Това е основен археологически обект, желан най-вече от Мая Мартинова, която с плам работи тук по време на изследването. За реставрацията и социализацията на Източна врата се поставят старания от 15 години и съм извънредно благополучен, че стигнахме до първа копка ”, сподели Георги Стаменов. А Пламен Райчев лисна менчето с вода, с цел да върви на реставрацията.



Най-щастлива обаче беше археоложката Мая Мартинова. ”Този археологически комплекс беше несправедливо неглижиран и 40 години след първичното изследване не беше обгрижван, само че благодарение на регион „ Централен ” беше стартирана инвентаризация на всички архитектурни детайли, открити на чудесната римска улица, необятна 13 метра. След това стартира разработване на абстрактен план и изследвания и по този начин се стигна до реализацията ”, напомни Мая Мартинова.



Тя описа, че по време на изследванията са разкрити културни пластове от елинистическата ера до османския интервал. ”Източната врата е учебник по археология и по този монумент може да се наблюдава историята на Пловдив. Работим с колежката Биляна Груева и на драго сърце ще участваме в реставрационните работи, с цел да стане този комплекс една от перлите на Пловдив ”, разяснява Мартинова. 



При изследването на обекта са открити скъпи археологически монументи. Фризът на здравеносните божества е в Археологическия музей на Пловдив, античният надпис на латински и гръцки език, който оповестява за построяването на крепостна стена по времето на Марк Аврелий, е взет в София. Мая Мартинова изрази страдание и увери, че ще бъде направено копие и надписът ще се експонира в комплекса. Ще се възвърне и колонадата. 

Убедени сме, че ще се получи доста добре, акцентира Мартинова. 

Снимки от Валентина Биларева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР